joi, 1 august 2013

Salata greceasca - Χωριάτικη σαλάτα

Salata greceasca  - Χωριάτικη σαλάτα este denumirea pentru salata de rosii pregatita in Grecia, in mediul rural, caracterizata prin simplitatea sa.
Fara prea mult dichis, insa cu deosebite calitati nutritive, aceasta salata detine titlul primordial in dieta mediteraneana, recomandata ca cea mai sanatoasa dieta.
Concret, o salata contine rosii proaspete si de sezon, castraveti proaspeti, ceapa, branza feta, masline, ulei de măsline, cimbru de munte, şi poate, piper verde, ingredientele utilizate oferind o varietate de substante nutritive, carbohidrati, proteine ​​si grasimi.
In afara celor spuse mai inainte, Χωριάτικη σαλάτα mie personal imi sugereaza o atmosfera familiala, intr-un cadru absolut spectaculos, la umbra vitei de vie ce acopera curtea, sau pe terasa, ascultind in surdina o “muzica” a carei melodie nu se sfirseste niciodata pentru ca o cinta o “orchestra” neobosita – marea.
Imi sugereaza momente dragi mie, pe care le retraiesc ori de cite ori pregatesc aceasta salata: o pauza de masa dupa goana prin labirintul nesfirsit din Monastiraki, odihna dupa senzatiile traite inotind alaturi de delfini pe plaja din Loutraki, ori petrecind in racoarea noptii alaturi de cei dragi intr-o taverna animata in cadrul perfect, creat de tufele de bougainvillea.




Avem nevoie doar de
- 3 - 4 rosii sanatoase, carnoase
- 2- 3 castraveti proaspeti
- o ceapa rosie
- masline de kalamata
- o felie generoasa de feta (de preferat de oaie si capra)
- cimbru de munte (pentru o aroma mai intensa)
- 3 - 4 linguri ulei de masline (obtinut prin presare la rece)
- sare, si ceva piper - dupa gust

Legumele se taie in bucati mari, se adauga maslinele, apoi feta rupta in bucati potrivite sau asezindu-se felia intreaga deasupra salatei. Se potriveste de sare si se presara o priza de piper, se dichiseste cu crengute de cimbru proaspat, scaldindu-se totul la sfirsit in uleiul de masline. 
Salata nu este amestecata înainte de servire la masa. 
Servita intr-un vas adinc troneaza in mijlocul mesei si insoteste toate aperitivele sau felurile principale, grecii lasind de multe ori “bunele maniere” deoparte si inmuind piinea in sucul din vas.

Kαλή όρεξη! (Pofta buna!)





P.S.
Toate mesele de vară trebuie sa fie bogate în legume proaspete.
Fiecare din ingredientele folosite ofera organismului numeroase beneficii.
Rosiile, dincolo de aspectul de prospeţime si aroma intensa, sint bogate in antioxidanti (flavonoizi) si licopen, o substanta care stimuleaza sistemul imunitar si cardiovascular.
Castravetele revigorant, extrem de hidratant, are o valoare calorica mica, oferindu-ne un aport natural de potasiu cu proprietati benefice pentru plămâni şi stomac.
In ciuda gustului picant, ceapa este un antiseptic si anti-cancerigen puternic, imbunatatind sistemul cardiovascular.
In completare, o bucata de branza feta aduce un aport de calciu şi de grăsimi. Aceasta este o brânză traditionala din Grecia, preparata din lapte de oaie sau de capră. Umiditatea ridicata a produsului o recomanda pentru verile calduroase.
Sa nu uitam însă, şi de măsline, care sunt un simbol al lumii greceşti. Fructul este bogat in calciu, fosfor si vitamina E.
Uleiul de masline ajuta functia intestinala fiind si un luptator impotriva cancerului.
Cimbrul este un condiment benefic, care previne efectele daunatoare ale radicalilor liberi in corpul nostru si intareste sistemul imunitar în mod semnificativ.

3 comentarii:

  1. Classic greek!!! Cu salata aceasta ai putea retrai concediul din vara in orice zi de iarna.

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa stiti ca in seara aceasta, cand voi ajunge acasa, voi incerca salata. Desigur, cu maslinele din magazin si cu cimbru la pliculet. Va pup dulce.

    RăspundețiȘtergere
  3. Delicioasa... Eu cind o fac, pun si ridici... cimbru smecher de care pui tu, nu am... Pupici si o saptamina minunata sa ai !

    RăspundețiȘtergere