miercuri, 5 decembrie 2012

Unt de casa

Am senzatia ca noi, cei care traim in orase, dependenti de hipermaketuri, pierdem valoarea reala a produselor alimentare.
Nu este o constatare noua. Insa se acutizeaza cu trecerea timpului.
Citim zilnic articole in legatura cu continutul alimentelor, constientizam pericolul la care ne expunem insa nu prea avem alternative.
Cautam, consultam etichetele producatorilor, ne lasam convinsi, ajungem sa consumam si tragem concluzia ca iar ne-am lasat pacaliti.
Acesta este motivul pentru care, atunci cind este posibil, luam decizia de a prepara in propria bucatarie produse sanatoase, din ingrediente naturale.
De data aceasta m-am hotarit in privinta untului si am spus: fara E-uri, fara coloranti.
Din comoditate nu am facut-o mai des pina acum  avind in vedere ca procedura de preparare este una foarte simpla iar rezultatul - un unt de calitate net superioara celui din comert.




Pentru ca untul sa fie bun avem nevoie de o smintina grasa, dulce.
Si bineinteles, cea mai potrivita este smintina obtinuta in separator pentru ca se obtine la rece pastrindu-si gustul dulce.
Am pus la "bataie" doua pahare mari de smintina, adica 600 ml.

Am rasturnat smintina intr-un castron spatios si i-am adaugat un praf de sare gema, marunta.

Pornind mixerul la prima treapta am amestecat intii usor smintina cu sarea dupa care am marit viteza telurilor. Imediat s-au format virfurile moi, semn ca am atins faza in care smintina se transforma in frisca.

Nu m-am oprit insa, continuind mixarea pina ce compozitia "s-a taiat".

Acesta este momentul in care se monteaza fluturele mixerului si se da pe treapta rapida de viteza. Aproape instantaneu se formeaza un bulgare de unt separindu-se zerul. Faza aceasta a scapat aparatului de fotografiat, luindu-ma prin surprindere. Se scurge zerul apoi se adauga 100 ml apa rece pornindu-se iarasi mixerul. Aceasta operatie se cheama "spalarea untului".

Se obtine o cantitate apreciabila de unt (mie mi-au rezultat 250 grame unt din smintina prelucrata) insa scopul meu nu era acela de a obtine o cantitate mare de unt ci de a obtine un unt sanatos si gustos.
Ceea ce s-a si intimplat.




4 comentarii:

  1. Ador untul de casa, pur si simplu nu se compara cu nimic! Si eu il prepar tot la fel, dar la robot, procedeul este insa acelasi. Este incredibil de simplu si totusi are cu totul alt gust decat cel din supermarketuri! Pe o felie toast, simplu, cu sare... inegalabil!

    RăspundețiȘtergere
  2. Kyra, iti multumesc enorm pentru reteta asta! Eu nu sunt deloc adepta produselor din supermarket, dar cateodata sunt tare comoda pentru a le face in casa :D Dar treaba asta nu e de neglijat, si musai de facut bunatatea de unt! Pupici

    RăspundețiȘtergere
  3. extraordinar de bun multumesc de reteta

    RăspundețiȘtergere