sâmbătă, 13 iunie 2015

Inghetata cu ginger si whisky

O plimbare la Carturesti, un brat de carti bune si citeva delicatese.
Nerabdarea de a ajunge acasa, unde, confortabil asezati in fotoliu vom rasfoi volumele frumos legate, purtind in ele idei talmacite si rastalmacite de oameni de literatura, filozofi sau savanti preocupati de diferite domenii.
O clipa de ragaz intre doua stiluri si o degustare.
Ceva absolut nou, o dulceata fina, o marca selecta: Ginger preserve with malt whisky de la Mrs. Bridges.
O aroma picanta, revigoranta, inedita.
Curiozitate, cautari pe internet, pagina de facebook Mrs. Bridges cu concurs dedicat Zilei Femeii.
Participa fiica mea si, surpriza, cistiga marele premiu. Pentru mine!
Bucurie, emotii, asteptare.
Si iata pachetul!
Eleganta, calitate, perfectiune, respect pentru client indiferent unde s-ar afla acesta si oricine ar fi.
Jos palaria!
Scottish raspberry preserve, Fine cut orange marmalade, Lemon Curd, Beetroot& Orange Chutney, PloughmansChutney, SweetOnion Relish .
Imi propun sa iau lucrurile incet si sa adaug pe rind in retetele mele continutul surprinzator al borcanelor speciale, mai mici sau mai mari.
Incep cu dulceata de ghimbir si whisky adaugind-o intr-o inghetata de casa:





Buna alegere!
Am descoperit aroma intensa a ghimbirului recent, cind, dorind sa ofer un cadou personalizat, am ales sa pregatesc o ciocolata de casa cu ghimbir confiat.
Ce a urmat?
Am facut o pasiune pentru ingredientul ales intimplator.

Pregatirea inghetatei presupune realizarea compozitiei de baza din:
- 4 oua
- 50 ml lapte
- 400 ml smintina dulce pentru frisca
- 100 gr zahar tos
- 1 plic 80 gr zahar pudra cu aroma de vanilie de la Dr. Oetker
- 2 linguri de dulceata de ghimbir (se poate folosi ghimbir confiat inmuiat in prealabil in alcool si mixat ulterior pina obtinem o pasta moale, usor incorporabila in compozitia de inghetata).


Incepem prin a separa galbenusurile de albusurile oualor.
Adaugam doua linguri din zaharul tos peste galbenusuri si omogenizam.


Turnam laptele amestecind continuu:


Punem vasul deasupra altuia in care fierbe apa, continuind amestecarea energica pina ce compozitia se ingroasa ca o maioneza. Indepartam de pe aburi si lasam sa se raceasca.
Intre timp, incalzim restul de zahar tos in cuptorul cu microunde, timp de 3 minute la putere medie.
In acest timp, transformam albusurile intr-o spuma tare.
Asezam castronul cu spuma deasupra vasului cu apa fiarta, fara sa atinga apa si fara ca aceasta sa mai fiarba, creind astfel mediul pentru realizarea la cald a unei bezele sanatoase, evitind albusurile crude.
Incepem sa adaugam incet zaharul incalzit peste spuma de albus obtinind o bezea elvetiana, ferma.


Turnam crema de galbenusuri peste spuma si adaugam doua linguri de dulceata de ghimbir, dupa care, cu miscari usoare, ca sa pastram aerul din bezea, omogenizam compozitia.


Transformam in frisca smintina dulce prin adaugarea zaharului pudra cu aroma de vanilie si mixarea la viteza mare, pina se obtin virfuri ferme, si se adauga peste crema de ou.
Ca si mai inainte, incorporam cu miscari usoare, obtinind o compozitie aerata, uniforma.


Vom turna crema obtinuta intr-un vas pentru congelator, cu capac, introducindu-l pentru cel putin doua ore la rece, la -18 grade Celsius.
Se va obtine o inghetata cremoasa, cu o aroma deosebita si un gust ce va "pisca" in cel mai placut mod cerul gurii.
Delectati-va, oferiti-va aceasta placere intr-o zi caniculara, si nu numai!




2 comentarii:

  1. superb ca toate retetele tale ,trebuie neaparat sa o fac,oricum am sa incerc si celelate retete de inghetata

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Rodica, multumesc pentru vizita si aprecieri!
      Si, fara sa fiu lipsita de modestie, vei avea surpriza unor inghetate delicioase, fara nici o legatura cu cele din comert.
      O zi buna!

      Ștergere