luni, 18 aprilie 2016

Ciorba de primavara cu leurda, loboda si urzici

Sa incepem saptamina cu o ciorba de sezon detoxifianta.
Usoara, proaspata, sanatoasa, reduce incarcatura toxica cu care a fost bombardat organismul in anotimpul rece.
O cura de vitaminizare cu verdeturi are avantajul eliminarii naturale a toxinelor fiind in acelasi timp o infuzie de minerale, antioxidanti si vitamine.
Din acest motiv, ar trebui ca verdeturile sa se afle mereu pe masa noastra, completind meniul zilnic.
Urzicile
Sunt recomandate într-o serie de afecţiuni, de la cele ale rinichilor până la afecţiunile reumatismale. Ele conţin un număr mare de aminoacizi, vitamine - A, B2, C şi K - clorofilă, săruri minerale - calciu, magneziu, fier, siliciu - substanţe proteice, acizi - pantotenic şi folic. Mai exact, urzicile sunt indicate persoanelor care suferă de afecţiuni renale, ale prostatei şi vezicii urinare, în afecţiuni circulatorii, gastrice, hepatice şi intestinale, indigestii, în ascită, reumatism, gută, obezitate, astm bronşic, tumori şi profilaxia cancerului. Aşadar, urzicile vitaminizează şi remineralizează organismul, elimină starea de anemie, curăţă sângele de toxine şi îl fluidifică. Urzicile se pot folosi în mâncăruri (piure, tocăniţă, ciulama) sau sub formă de ceai ori tinctură.
Ştevia
Ştevia este considerată un adevărat vindecător pentru organism. Nu conţine calorii, dar este bogată în proteine, fibre, carbohidraţi, fosfor, zinc, calciu, potasiu, magneziu şi vitaminele A şi C. Această plantă acţionează ca un diuretic natural, ajutând organismul să elimine lichidele în exces. Totodată, are capacitatea de a regla nivelul glicemiei, de a scădea apetitul pentru dulciuri şi de a tempera pofta de mâncare, fiind indicată mai ales celor care suferă de diabet sau de hipoglicemie. Studiile arată faptul că ştevia este excelentă pentru stimularea energiei mentale şi fizice şi poate chiar înlătura bacteriile care determină apariţia cariilor dentare. În plus, ştevia ajută la digestie, reglează tensiunea arterială şi este un „ingredient” sigur în dietele de slăbire. S-a constatat faptul că persoanele care beau o ceaşcă de ceai de ştevie cu 30 de minute înainte de masă au un apetit scăzut, iar dacă vei bea ceai de ştevie ori de câte ori simţi nevoia de a consuma dulciuri, în numai o săptămână pofta exagerată va dispărea. În funcţie de preferinţă, ştevia poate fi consumată sub formă de ciorbă, mâncare cu orez, piure sau salată în combinaţie cu alte legume de sezon.
Loboda
Unele dintre cele mai cunoscute beneficii pentru sănătate ale lobodei includ capacitatea sa de a regla digestia, de a îmbunătăţi sănătatea rinichilor, de a întări sistemul imunitar, de a detoxifia sângele sau de a regla cardiovascularitatea. De asemenea, unii specialişti susţin faptul că un consum regulat de lobodă ar putea ajuta la prevenirea anumitor tipuri de cancer şi boli cronice.
Tot ce va ramine de facut este sa mergeti in piata si sa umpleti plasa cu cele mai proaspete frunze de leurda, urzici, loboda, nu treceti pe linga patrunjel si leustean, vreo citeva legaturi de ceapa verde si dati fuga cu ele  in bucatarie. 
Nu va trebuie mult timp ca sa le transformati intr-o delicioasa ciorba primavaratica.




Ca pentru orice ciorba avem nevoie de ceva legume radacinoase:




- 2 morcovi
- 2 radacini de patrunjel
- 1/4 radacina de telina
Mai adaugam:
- 2 ardei grasi (eu am avut jalapenos - usor picanti)
- o legatura ceapa verde
- o legatura leurda
- o legatura loboda
- o gramajoara de urzici, cam aceeasi cantitate cu loboda
- 4 - 5 cartofi noi, mici
- citeva fire de patrunjel
- citeva fire de leustean
- 500 ml bors natural din tarite
- 3 linguri ulei de masline
- un ou
- doua linguri de smintina, dupa preferinta
- 300 ml apa
- sare, dupa gust
Intii tocam marunt morcovii, telina, patrunjelul si ceapa si le punem la calit in uleiul de masline.



Maruntim si ardeii si ii adaugam in cratita inabusind totul la foc mic:




Cind s-au inmuiat legumele stingem totul cu 300 ml apa calduta si lasam sa dea in clocot.
Tot acum se pun si cartofii.




Intre timp, spalam bine verdeturile si le scurgem de apa apoi se toaca si ele:
leurda




urzicile



si loboda



adaugindu-se fierturii din vas.
Punem si orezul si lasam sa fiarba inca 10 minute.




Verificam bobul de orez si daca este fiert al dente turnam borsul.




Potrivim fiertura de sare, dupa preferinta.
Cit timp da ciorba in clocot, dupa ce am adaugat borsul, batem un ou



si il turnam in fir subtire, amestecind continuu, in fiertura, ingrosind-o cu ceva zdrente de ou.




E momentul sa adaugam patrunjelul si leusteanul maruntite





dupa care inchidem focul si acoperim cu un capac, astfel incit verdeata adaugata la sfirsit sa isi elibereze aromele, imbogatind gustul ciorbei.



Aceasta ciorba este buna atit calda cit si rece, dar, sigur, si cu un adaos de smintina.
Racoritoare, satioasa si foarte apetisanta.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu