duminică, 8 mai 2016

Sardele la gratar cu sos de lamiie - Σαρδέλες ψητές με λαδολέμονο

Grecia
Intinderi stravezii, albastre, valurite.
Maluri stincoase si cactusi.
Plaje cu nisip matasos si cald, umbrele si sezlonguri.
Plimbarea Soarelui la orizont si raze ce mingiie trupuri.
Barci ce se leagana la mal.
Pescari bronzati pregatind navoade.
Vor pleca in noapte ca sa revina in zori cu capturi proaspete.
Nu dezamagesc niciodata, nu lipsesc la intilnire.
Insira fairplay marfa unul linga altul facind alegerea usoara.
Prietenosi si pusi pe glume isi striga pe un ton cintat sortimentul.
Se stiu de-o viata cu clientii, sint vecini, isi beau cafeaua la aceeasi cafenea, ca intr-o mare familie.
Sociabili si vorbareti, deschisi dialogului pe orice tema, impart aceeasi taverna cu turistii.
Iubesc mincarea simpla si sanatoasa, muzica traditionala di dansul.
Iubesc viata.
Grecii.
Pe-o insula.
Si noi.
Amintiri memorabile cu miros de alge, cu parfum de leandri, cu istoria sub talpi, cu ritmuri armonioase de bouzouki (Μπουζουκι) si gust sarat de caracatita, cu souvlakia (σουβλάκια) si syrtaki (συρτάκι).
Predispozitie intr-o zi ploioasa cu sardele fripte in meniu.
Sardele la gratar cu sos de lamiie - Σαρδέλες ψητές με λαδολέμονο







Ingrediente simple, putina munca si un gust divin.
- 1 kg sardele proaspete
- 50 ml ulei de masline
- zeama de la o lamiie
- 1/2 lingurita oregano uscat
- 1/2 legatura - doar frunzele - patrunjel
- sare de mare
- 1 catel de usturoi
Pentru garnitura, facultativ:
- rosii cherry
- dovlecei
- vinete
- masline
- brinza feta

Se curata sardelele de solzi apoi, cu o foarfeca de bucatarie se sectioneaza capul de trunchi fara sa se indeparteze




Apucind de cap se trag intestinele pestelui in afara.



Se face o taietura pe burta cu un cutit cu virful ascutit pina la baza cozii



Se prinde cu virful degetelor capatul coloanei vertebrale si se indeparteaza cu grija, asa incit sa scoatem doar oasele.



Obtinem astfel un filé curat


Dupa spalare se zvinta fileurile cu servetele de bucatarie si se aseaza intr-un vas, presarindu-le cu sare de mare. Se lasa astfel pentru cel putin o ora, carnea tragind doar atita sare de cita are nevoie, devenind ferma.


Se spala, se usuca superficial cu prosoape de hirtie si se frig pe o tabla incinsa, presarata cu un praf de sare ca sa nu se lipeasca pestele.
Se aseaza pe tabla intii cu partea cu piele


si, cind carnea se albeste (maxim 3 minute), se intorc cu grija pe cealalta parte.


* Se poate utiliza un gratar de sirma care inchide pestele la mijloc, pentru o intoarcere mai usoara.

Cind sint gata se scot intr-un vas si se pregateste sosul de lamiie.

Se amesteca zeama de la o lamiie


cu uleiul de masline


peste care se adauga patrunjelul tocat, usturoiul pisat si oregano, agitindu-se energic.


Se toarna sosul uniform peste peste lasindu-se vreo 20 de minute sa se patrunda aromele.


In acest timp puteti pregati o garnitura de legume fripte: vinete feliate, dovlecei si rosii cherry, pe care le veti garnisi cu masline si brinza feta.
Stropiti cu ulei de masline si potriviti de sare.
Veti avea parte de un regal!





Sigur, nu poate lipsi berea!
Curcubeu pe cerul gurii!


Un comentariu: